vakolatot Bár már a 18. században is gyakoriak voltak a mészhabarcs vakolatú paraszti házak a mezővárosokban, polgári falvakban, a vakolatot igazán csak a 19. században kezdték el használni a paraszti építészetben, gazdasági épületek és lakóépületek falazatainak bevonására. Többféle falazatot is vakoltak: vályog, tégla és kőfalazatokat is. A vakolatminták elterjedésével a vakolat státuszszimbólummá vált.

A copf, romantikus, eklektikus stílus keveredett a vakolatok architektúrájában. A díszítőelemek sokáig divatban maradtak, egyes falvakban egészen az 1920-as, 1930-as évekig.

A vakolatok technikája a legnagyobb mértékben az első világháborút követően változott meg, ebben nagy szerepet játszott az ún. „pallér ízlés”, ez a nagyvárosokból, környéki falvakból indult.

A második világháborút követően döntően a dörzsölt, és a fröcskölt vakolatok jöttek divatba. Emellett pedig nemes vakolatok is elterjedtek, melyek legfőbb tulajdonsága, hogy cementes besimítású.

Manapság már igen széles skálán mozognak a különféle típusok, melyek közül az egyik legnépszerűbbek a King Stone termékei. Minőségi King Stone vakolatért forduljon hozzánk!